Rybí polévka bujabéza

sxc fish m

Bujabéza (bouillabaissa) je tradiční provensálská polévka z ryb a plodů moře, provoněná bylinkami a šafránem. Dnes vám na ni prozradím (velmi jednoduchý a rychlý) recept a vy ji můžete zkusit uvařit třeba jako součást vánočního menu. Určitě bude všem chutnat!

Na polévku budeme potřebovat maso z různých druhů ryb a mořských plodů. Ve Francii nejčastěji používají ropušnici, štítníka a úhoře a k tomu mušle, mořské ježky a další, nám postačí maso z kapra, lososa nebo jakékoliv ryby, kterou máme doma (můžeme použít i více druhů) a hrst loupaných krevet. Kdo má rád, může přidat i mušle anebo chobotnici.

Dále potřebujeme zeleninu. Použijte tu, která vám chutná. K mrkvi a pórku doporučuji přidat bulvu fenyklu, který dodá polévce krásnou vůni. Do polévky patří i cibule a rajčata.

Důležitou součástí je potom koření. V provensálské polévce určitě nesmí chybět provensálské koření (bobkový list, tymián ad.), pomerančová kůra a šafrán, který stejně dobře nahradí kurkuma.

Stručný přehled ingrediencí:

asi 1 kg ryb (můžeme použít i odřezky, abychom měli silnější vývar, min. 500g masa ale necháme v polévce)

1 hrst vyloupaných krevet

1 velká cibule

100 g mrkve

200 g fenyklu

50 g pórku

1 velké rajče

bylinky, pomerančová kůra, šafrán nebo kurkuma

100 ml bílého vína

20 g másla nebo 2 lžíce olivového oleje

 

Ve velkém hrnci osmahneme cibuli, mrkev, fenykl, pórek a rybí maso. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme nakrájené oloupané rajče, bylinky a koření a pomalu vaříme. Pokud jsme použili odřezky na vývar, před dokončením je odstraníme, přidáme krevety, víno a dovaříme.

Bujabéza se tradičně podává s bílým pečivem (my raději použijeme celozrnné) a omáčkou rouille, vzdáleně podobné naší tatarské omáčce. Zkuste ji nahradit dipem z bílého jogurtu nebo kysané smetany, do které přidáte lžíci olivového oleje, rozdrcený česnek, sůl a kajenský pepř.

Dobrou chuť a dobrý Slunovrat!

Image copyright: free/Roger Kirby

Líbí se vám článek?

Share to Google Plus

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>