Slinivka – funkce, nemoci, prevence

bryan-brandenburg-copy human anatomy mSlinivka břišní (pankreas) je důležitý a pro život nepostradatelný orgán. Je uložená přibližně uprostřed břišní dutiny, mezi bránicí, játry a žaludkem. Pokud máte pocit, že o ní skoro nic nevíte, nejste sami: i ve 21. století je slinivka pro lékařskou vědou zahalena tajemstvím a možnosti její léčby při onemocnění jsou stále poměrně malé. O to důležitější je vědět, jak se o slinivku starat, aby fungovala, nebo jak poznat, že správně fungovat přestává.

 Nejdříve si povězme, jaká je vlastně funkce slinivky: jako žláza s vnitřní i vnější sekrecí produkuje trávicí enzymy a také hormony inzulin a glukagon, které se starají o regulaci krevního cukru. Pokud slinivka inzulin neprodukuje, jedná se o cukrovku (diabetes) prvního typu, která je sama o sobě závažným onemocněním, proto se jí budu věnovat v některém dalším článku.

Dnes se chci zaměřit na trávicí enzymy (trypsin, amylázu a lipázu), které jako součást pankreatické šťávy společně s roztokem neutralizujícím žaludeční kyselinu putují do dvanáctníku (duodenum), aby rozkládaly natrávenou potravu na jednotlivé základní složky – aminokyseliny, glukózu a mastné kyseliny. Pro orientaci malý obrázek:

Illu_pancreaseK onemocněním slinivky se řadí akutní nebo chronický zánět a nádory. Jako jejich hlavní příčina se uvádí chyby ve stravování, popřípadě mechanická závada (např. žlučový kamínek, který ucpal vývod do dvanáctníku). Záchvat akutní pankreatitidy si můžeme přivodit i velkou a déletrvající stresovou zátěží spojenou s občasným hladověním a následným přejídáním, typicky v dobách náročného zaměstnání nebo třeba rozvodu.

A toto je moje varování: pokud vás pobolívá cca hodinu po jídle v oblasti pod žaludkem a trpíte pálením žáhy a dalšími nepříjemnými pocity, jděte na vyšetření a i bez upozornění od lékaře se sami zaměřte na co nejpravidelnější a šetrnou životosprávu – vyhnete se tak nepříjemným následkům.

Co není pro slinivku šetrné? Jak už víme, slinivka má za úkol pomáhat nám s trávením, zvl. bílkovin a tuků, proto příliš velké dávky těchto živin, zvl. ve formě velké porce smaženého masa nebo smaženého sýra ji velmi zatěžuje. Zatěžuje ji také dlouhodobé pití alkoholu přes míru a navíc stres a nepravidelnost v jídle – dlouhé přestávky až do vyhladovění stejně jako přejídání se tučným jídlem.

Že jsme slinivku přetížili a zaděláváme si na problémy, poznáme díky už výše uvedeným pocitům: po tučném jídle je nám „těžko“, máme problémy s trávením, nadýmání, pocity na zvracení a hlavně pálení žáhy (pankreatická šťáva neutralizuje žaludeční kyselinu). Pokud dojdeme až ke stádiu akutní pankreatitidy, cítíme bolest pod žaludkem, stolice je objemná a má žlutou barvu, nedokážeme normálně jíst.

Jako rychlá pomoc, která může ulevit od příznaků, existuje lék Pancreolan Forte s obsahem enzymů, ale v každém případě je dobré jít na vyšetření k lékaři a postupovat podle jeho rad. Pravděpodobně navrhne pouze striktní dietu (jak už jsem napsala, neexistuje téměř žádná léčba ve smyslu „vezměte si lék“ ani „jděte na operaci“ – ta přichází v úvahu pouze pokud jde o nádor nebo nejtěžší formu pankreatitidy). Protože slinivku zatěžuje hlavně trávení bílkovin a tuků, bude tato dieta bez tuků a v akutních případech i bez bílkovin.

O dietě, úpravě stravy a dlouhodobější podpoře vedoucí k uzdravení slinivky se dočtete v příštím článku.

Literatura:

Rodomil Kostka: Akutní pankreatitida – komplexní přístup. Galén, Praha 2006

Image Copyright: Bryan Brandenburg

Líbí se vám článek?

Share to Google Plus

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>