Tyčinka Sladstar klasik

13-tycinka-sladstar-klasikV nabídce zdravých výživ a dalších obchodů se objevují nejrůznější potraviny, o kterých jejich výrobci a prodejci tvrdí, že jsou ZDRAVÉ. Ale jak je to doopravdy? Podle čeho poznáme, jestli nejde pouze o marketingový tah? V této nové rubrice budu recenzovat a představovat vám jeden výrobek po druhém. První na řadě je tyčinka Sladstar klasik. Jak obstojí?

Co o tyčince píše výrobce?

„Cukrovinka s ječným sladem chutnající po hořké čokoládě a mladém pivu. Jedinečné použití ječmenného sladu místo řepného cukru, který nemá obdobu na českém ani evropském trhu, dělá z tyčinky Sladstar přírodní, zdravý výrobek. Staletími ověřené suroviny, nízký glykemický index – ověřeno studií, vyrobeno ze zdraví prospěšného tuku, vitamíny skupiny B, vláknina a minerály – vše v přírodní formě bez chemických konzervantů, barviv a přidaného cukru, vhodné i pro diabetiky.“

Výrobce a dostupnost

Výrobcem je malá slovenská firma ČOKO bonbon s.r.o. Tyčinka je dostupná ve většině prodejen zdravé výživy (seznam prodejen na webu http://www.sladstar.cz) nebo v e-shopu firmy. Stojí pouze 14 Kč. Existují i varianty s různou příchutí (švestka, kozí mléko, goji…).

Obsahuje lepek, neobsahuje laktózu.

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty ve 100 g výrobku: energetická hodnota: 2430 kJ/584 kcal, bílkoviny: 4,85 g, sacharidy: 50,60 g – z toho cukry 21,45 g, potravinová vláknina: 2,05 g, tuky: 39,75 g, sodík: 184,4 mg, TFA: <0,5.

Tyčinka je kaloricky poměrně vydatná, srovnatelně s mléčnou čokoládou. Není tedy vhodná pro redukční diety, kde volíme raději méně kalorické potraviny. Jednotlivé položky nám neprozradí nic nezdravého, spíše naopak: potravina obsahuje pouze 21,5 % jednoduchých cukrů, 0,2 g sodíku (doporučený maximální příjem je 2 g na den) a obsahuje vlákninu.

Složení

Ječný slad – jde o výtažek z ječmene. Není tolik sladký jako cukr (sacharóza) a má také nižší GI – tak nízký, že je vhodný i pro diabetiky. To proto, že k rozštěpení molekuly maltózy nedojde tak rychle jako u cukru, navíc součástí sladu jsou i složitější sacharidy, které pomáhají pomalejšímu vstřebávání. Nízký GI je velkým kladem sladu – rychlé zvednutí hladiny glykémie totiž nesvědčí ani zdravým lidem (pokud nejste sportovec a nepotřebujete naopak glukózu co nejrychleji doplnit). Slad je skutečně zdravějším sladidlem než cukr.

Neztužovaný rostlinný tuk – také toto velmi vítám. Rostlinné tuky jsou pro nás zdravé, ale jen pokud nejsou ztužené. Ztužením nebo emulgováním by docházelo ke vzniku velmi škodlivých transmastných kyselin (TFA). Těch je zde obsaženo jen přirozené stopové množství (0,5 %). Jen je trošku škoda, že se nedozvíme, jaký tuk je použitý.

Kakaový prášek – obsahuje množství antioxidantů, minerálů a flavonoidů. Jednoznačně zdravá položka.

Sójový lecitin (E322) – výtažek ze sóje. „Nemá žádné nežádoucí účinky. Naopak má řadu benefitů pro lidské zdraví – snižuje hladinu špatného cholesterolu a dobrého zvyšuje, posiluje paměť a účastní se přeměny tuků na energii, zabraňuje ateroskleróze.“ (citace z webu emulgatory.cz)

Tyčinka neobsahuje žádné chemické přísady, konzervanty nebo barviva. To považuji za velké plus.

Chuť

Tyčinka chutná oproti klasickým sladkostem trošku nezvykle, ale člověk si na to rychle zvykne. Mně osobně zachutnala, i když nebyla nijak výrazná (na chuti je poznat, že byl použitý kakaový prášek místo čokolády), takže určitě zkusím i další příchutě. Nejvíc mě láká brusinka a goji.

Doporučení

Tyčinku doporučuji třeba na výlet jako zdravé doplnění energie. Příliš ji nedoporučuji lidem, kteří si pod pojmem „zdravá“ představují „nízkokalorická“, přesto je díky nízkému glykemickému indexu vhodná i pro lidi, kteří se z různých důvodů vyhýbají cukru.

Celkové doporučení: 9/10

Líbí se vám článek?

Share to Google Plus

1 komentář u „Tyčinka Sladstar klasik

  1. Dobrý den
    Děkuji za komentář .
    Jen chci říci ,že opravdu nás dlouho trápila“ poleva“ v našich výrobcích. Proto vám rád oznamuji ,že se ze sladem dělají makové pomazánky (které považuji za to nejlepší co mne napadlo) a hlavně od roku 2015 začínáme prodávat 64% čokoládu slazenou ječmenným sladem.
    S pozdravem J Strach

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>