Zahřívací polévka z hokkaida

nice-pumpkin-collection-1-1082442-mÚroda dýní hokkaido se letos vydařila i navzdory mokrému počasí na jaře a suchému v létě. Teď je jen sklidit a schovat před mrazem – nebo rovnou sníst. Osobně mám hokkaido nejraději pečenou (třeba s brambory a bylinkami), ale dnes jsem pro vás připravila recept na podzimní zahřívací hustou polévku.

Co budeme potřebovat?
(množství je orientační na cca 4 porce)

200 g fazolí

jednu dýni hokkaido

200 g pohanky

100 ml rajského protlaku

jednu cibuli

sůl a koření (zázvor, chilli, kari, sušený česnek nebo podle chuti)

Fazole den předem namočíme a poté uvaříme do poloměkka v neosolené vodě. Použít můžete jakýkoliv druh fazolí s výjimkou adzuki, které jsou nasládlé. Po uvaření scedíme.

Pokud má hokkaido tvrdou slupku, oloupeme ji a vydlabeme semínka. Poté dýni rozkrájíme na kousky.

V hrnci lehce osmahneme cibulku (nejlépe na lžíci sádla nebo přepuštěného másla), přidáme koření, necháme rozvonět a po malé chvilce přidáme dýni, scezené fazole a rajský protlak a zalijeme vodou. Pokud chceme mít polévku hodně hustou, postačí trojnásobné množství oproti tuhým surovinám. Můžeme přidat i bylinky podle chuti. Osolíme.

Asi po deseti minutách přidáme i pohanku. Povaříme do měkka – pohance stačí asi 5 minut. Polévka se nám zahustí až skoro na konzistenci kaše, takže můžeme podávat jako hlavní chod.

A proč je polévka zahřívací?

V sychravých dnech potřebujeme víc energie a také potraviny, které nám rozproudí krev v žilách. Zázvor i chilli jsou k tomu nejlepší pomocníci. Hlavní roli tady ale hrají fazole, které nám dodají bílkoviny, vitamíny skupiny B a minerály, pohanka, která posiluje cévy a imunitu, a dýně hokkaido, která obsahuje velké množství minerálních látek (draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo) a beta- karotenu, který je na podzim čím dál vzácnější.

Pohanka je navíc podle zásad makrobiotiky nejvíce zahřívací obilnina, která má dodávat energii právě v nejchladnější dny.

Tato polévka je energeticky poměrně vydatná, ale pokud se vrátíte z procházky sychravým podzimním dnem, nebo venku sportujete nebo pracujete, nemusíte se bát dát si pořádnou porci.

Dobrou chuť!

Image copyright: free/Andrea Kratzenberg

Líbí se vám článek?

Share to Google Plus

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>